Mi az a Béta-Hidroxy-butirát (BHB) ?

A BHB Három Előnye:

Ultra alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén a szervezet a glükóz elégetéséről zsírra vált. Ahogy a máj lebontja a zsírsavakat, ketontesteket termel, amelyek üzemanyagként szolgálnak az agy, a szív és az izmok számára olyan időkben, amikor szénhidráthiány van.

Amellett, hogy szénhidrátszegényen eszünk, a szervezet a böjt időszakában, például éjszakai alvás közben is átáll ketonok fogyasztására. A béta-hidroxi-butirát (BHB)  a máj által létrehozott három ketontest közül a legnagyobb mennyiségben, a vérben lévő összes keton 78%-át teszi ki. [2]

Az acetoacetát (AcAc) a második legelterjedtebb ketontest, a vérben lévő összes keton körülbelül 20%-át teszi ki. Végül, de nem utolsósorban az  aceton , amely a vér ketonjainak mindössze 2%-át teszi ki. Érdekes módon mind a BHB, mind az aceton acetoacetátból származik, de ez a BHB, amelyet elsősorban energiatermelésre használnak, míg az AcAc jellemzően verejtékezéssel és légzéssel (légzéssel) ürül ki.

 

Által bevizsgált termék!

SKM_C258_1422022214120

Támogatja a kognitív funkciókat
Míg az agy a test súlyának csak 2%-át teszi ki, a szervezet napi energiaszükségletének ~20%-át teszi ki. Az agy általában glükózra támaszkodik üzemanyagként; az alacsony szénhidráttartalmú diéta időszakaiban azonban a glükózra rövid időre van szükség, ami agyi ködhöz és koncentrálási nehézségekhez vezethet. A BHB gyorsan ható üzemanyagot szállít az agy számára, és képes ellátni az agy energiaszükségletének nagyjából 70%-át. [5]  Ezenkívül a BHB széleskörű neuroprotektív előnyökkel is rendelkezik, beleértve a szabad gyökök csökkentését, az idegi gyulladások csökkentését és a demenciában szenvedő betegek jobb megismerését.

Segíti a génexpressziót
A DNS egy biológiai „használati útmutató”, amely megszabja, hogyan növekedjünk, működjünk és szaporodjunk. Ha a DNS-expresszió korlátozódik vagy veszélybe kerül, a sejtjei fehérjeszintetizáló képessége károsodik, ami számos egészségügyi szövődményhez vezet. A BHB javítja a génexpressziót azáltal, hogy gátolja a hiszton-dezacetilázt (HDAC), egy olyan enzimet, amely lehasítja az acetilcsoportot a DNS hiszton fehérjéiről, így a DNS kevésbé hozzáférhető a transzkripciós faktorok számára. [3]

A HDAC gátlása javítja a szervezet hozzáférését a génekhez (például a FOXO-hoz és az MLT1-hez), és elindítja a biológiai aktivitás kaszkádját, amelyről megállapították, hogy az anyagcsere egészségének, a hosszú élettartamnak és a rugalmasságnak javulásához vezet. [3]

Az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelem Az
energiatermelést és a génexpressziót támogató képességükön túl a BHB-ről bizonyos modellekben azt is feljegyezték, hogy a FOXO fokozása révén támogatja a szervezet oxidatív stresszel szembeni ellenálló képességét.

A FOXO fehérjék a szervezet számos mechanizmusára hatással vannak, beleértve az anyagcserét, az apoptózist és az oxidatív stressz elleni védekezést. Ezek együttesen befolyásolják a szervezet élettartamát és élettartamát. A BHB gátolja az NLRP3-at is, egy gyulladást, amely serkenti a gyulladásos molekulák, köztük az IL-1β, IL-18 és a TNF-α felszabadulását. Az előzetes vizsgálatok megjegyzik, hogy a BHB képes csökkenteni ezen gyulladásos biomarkerek szintjét. 

MIT TUDUNK AZ EXOGÉN KETONOKRÓL?

A ketogén diéta az egyetlen olyan étrend, amit metabolikus biomarkerekkel határozunk meg, ami saját ketogénszintünktől függ. A ketonszintünk biztos megállapításához legjobb vértesztet végezni, de a patikákban kapható vizelettesztek segítségével is megmérhetjük ketonszintünket. A ketonok nyújtotta előnyök kihasználásához optimálisnak tekinthető plazmakoncentráció min. 1-3 mM.

Egy normál szénhidráttartalmú étrendet evő átlagos embernek körülbelül 36 óra böjtölésre van szüksége ahhoz, hogy a ketózis állapotát elérje.
Az exogén, vagyis kívülről bevitt ketonok, mivel ízük kellemetlen, ezért ketonsók formájában elérhetők a táplálékkiegészítők piacán. Ezek olyan ketontestek, amelyek ásványi anyaghoz vannak kötve: kálciumhoz, nátriumhoz vagy magnéziumhoz.

Az öregedő sejtektől való megszabadulás vagy ezen sejtek kontrollja lehet az anti-aging tudomány következő nagy áttörése.

Az öregedő sejtek anyagcseréjének részletes megértése kritikus tényező az őssejtterápia fejlődése szempontjából. Az öregedési folyamatokat gyorsító tényezők pl. a terhelő epigenetikai faktorok, telomer erózió, DNS-károsodás, mitokondriális diszfunkció, miközben az öregedési folyamat következménye pl. az őssejtkimerülés, krónikus gyulladás. Oda-vissza ható eredővel jelen vannak olyan faktorok is, mint pl. a protein-szintézis zavarai vagy éppen a táplálkozási jelutak diszfunkciói.

A ketontestek mind a böjt, mind pedig a ketogén táplálkozás során tehát jól körülírható öregedésgátló hatással bírnak.

Kutatási adatok bizonyítják, hogy amint a BHB bizonyos RNS kötő fehérjékhez kapcsolódik, fokozódik az Oct4 (octamer-binding transcription factor 4) nevű őssejtfaktor aktivitása az erek simaizomsejtjeiben és az endotheliális sejtekben. Az Oct4 szintemelkedése kulcselem a DNS-károsodás provokálta sejtöregedés gátlásában. Az érrendszer öregedése tehát az egész szervezet öregedésének egyik gyökér-oka.

 

Másik érdekes tény, hogy direkt összefüggés látszik a ketontestek jelenléte és bizonyos fehérjék képződése között, melyek stimulálják a P-53 gént, melyet tumor szuppresszor génnek is hívnak. E gén aktivitása felszámolja az elaggott sejteket, miközben más károsodott sejtek regenerációját támogatja és visszafiatalítja őket.

Az összes anti-aging protokoll és gyógymód közös nevezője, hogy növelik az autofágiát, mely központi eleme az élethosszabbításnak és az öregedés által provokált betegségek kivédésének.

A ketontestek szignifikáns befolyással bírnak a sejtöregedés területén. Jóllehet az elaggott sejtek már képtelenek az osztódásra, metabolikusan aktívak maradnak és egyre több gyulladásos növekedési faktort tartalmaznak. Az öreg sejtek már nemcsak molekuláris, hanem szervezeti szinten is jelentős fenyegetést jelentenek. Újabban sokat foglalkoznak az öregedő sejtek problematikájával, ugyanis e sejtek sokszor olyan ígéretes orvosi intervenciók célpontjai, melyek képesek az öregedési folyamatokat fékezni vagy éppen vissza is fordítani. Bár az öregedő sejtek feldúsulása a szervezetben sok esetben tolerálható vagy akár még hasznos aspektusai is lehetnek, e folyamat általában a korral járó patológiás történések alapja.

Által bevizsgált termék

3_kicsi

120 kapszula (30 napi adag)

Csak 0 Ft